به روز شده در: ۳۱ تير ۱۴۰۴ - ۱۹:۱۷
کد خبر: ۷۰۳۶۳۳
تاریخ انتشار: ۱۱:۴۷ - ۳۱ تير ۱۴۰۴

در زمان برگزاری مذاکرات ایران و تروئیکای اروپا نقش آمریکا چیست؟

روزنو :در پی تایید زمان برگزاری مذاکرات ایران و تروئیکای اروپا (آلمان، فرانسه و انگلیس) جمعه آتی (۳ مرداد) در استانبول از سوی وزارت امور خارجه ایران، «مارتین گیس» سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان در پاسخ به این سوال که این کشور چه انتظاری از این مذاکرات دارد و چه کسی را به نمایندگی به استانبول می‌فرستد، گفت «این مذاکرات در سطح کارشناسی برگزار می‌شود.»

در زمان برگزاری مذاکرات ایران و تروئیکای اروپا نقش آمریکا چیست؟

«اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز دوشنبه در نشست خبری اعلام کرد: نشست ایران و تروئیکای اروپایی در سطح معاونان وزارت خارجه روز جمعه در استانبول برگزار می‌شود.

به گزارش روز نو او افزود: در این نشست معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز حضور دارد.

بقائی همچنین گفت: موضوع گفت‌و‌گو‌های روز جمعه روشن است، رفع تحریم‌ها و مباحث مربوط به برنامه هسته‌ای ایران حتماً به صورت جدی در این جلسه مطرح خواهد شد و ما مطالبات خود را بیان می‌کنیم.

در ادامه گفت: کشور‌های اروپایی در جریان حمله به ایران و تاسیسات هسته‌ای کشورمان نه تنها این حملات را محکوم نکردند، بلکه از آن حمایت کردند و آنها باید در برابر این نوع موضع‌گیری‌های خود پاسخگو باشند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد که سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان در ادامه گفت: ایران هیچ گاه نباید به سلاحی اتمی دست پیدا

کند. بنابراین، آلمان، فرانسه و انگلیس به همکاری‌های فشرده در زمینه دستیابی به یک راهکار دیپلماتیک بادوام و قابل راستی‌آزمایی برای برنامه هسته‌ای ایران ادامه می‌دهند. این روند با آمریکا نیز هماهنگ شده است.

تاکید آلمان بر لزوم دست نیافتن ایران به سلاحی اتمی در حالی است که مقام‌های ایرانی بار‌ها تاکید کرده‌اند تولید و به‌کارگیری تسلیحات اتمی جایی در دکترین دفاعی ایران ندارد و علاوه بر این، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تا پیش از بمباران تاسیسات اتمی ایران توسط آمریکا و رژیم صهیونیستی با ادعای وجود اهداف نظامی در آن، هیچ گاه انحراف ایران از فعالیت‌های صلح‌آمیز را تایید نکرده بود. برنامه هسته‌ای ایران تحت یکی از سختگیرانه‌ترین برنامه‌های نظارت و راستی‌آزمایی آژانس قرار داشته است.

مارتین گیس با نادیده گرفتن این امر مسلم که کشور‌های اروپایی توافق هسته‌ای فاقد مبنای حقوقی واخلاقی برای فعالسازی «سازوکار ماشه» علیه ایران هستند، باری دیگر تهدید به این اقدام ضدایرانی کرده و گفت: مشخص است که اگر هیچ راهکاری تا پایان اوت حاصل نشود، «اسنپ‌بک» (سازوکار ماشه) یکی از از گزینه‌های تروئیکای اروپا خواهد بود.

پیشتر، «ژان نوئل بارو» به بازه زمانی حدودا یک ماهه تا پایان ماه اوت برای رسیدن به توافقی در زمینه مسئله هسته‌ای ایران اشاره کرده و گفته بود تروئیکای اروپا اقدام به فعالسازی این سازوکار در شورای امنیت سازمان ملل خواهند کرد.

در ماه‌های اخیر، تهدیدات کشور‌های اروپایی، به‌خصوص سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان علیه ایران شدت بی‌سابقه‌ای پیدا کرده است. این کشور‌ها در حالی خود را برخوردار از حق به‌کار بستن یکی از تدابیر جبرانی توافق هسته‌ای، یعنی مکانیسم ماشه می‌دانند که خود که هرگز به تعهداتشان در توافق هسته‌ای مبنی بر عادی‌سازی روابط تجاری با ایران، به‌ویژه پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای در سال ۲۰۱۸ و بازگردانی تحریم‌های آن علیه ایران عمل نکرده‌اند.

تهدید کشور‌های اروپایی به فعال‌سازی مکانیسم ماشه، یعنی بازگشت تمامی تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران. در حالی که بسیاری از تحلیل‌گران معتقدند مبنای حقوقی این اقدام نه‌تنها سست، بلکه فاقد مشروعیت است، برخی تحرکات فنی و دیپلماتیک نیز در جریان است که می‌تواند آینده مناسبات ایران و اروپا را دگرگون کند.

تصویر روز
خبر های روز