به روز شده در: ۱۸ تير ۱۴۰۴ - ۱۶:۳۰
کد خبر: ۶۹۶۳۳۴
تاریخ انتشار: ۰۸:۳۷ - ۱۸ تير ۱۴۰۴
در روزنو بخوانید

چرا آمار طلاق در ایران افزایشی است؟

روزنو :روزنو – هدی کاشانیان: افزایش آمار طلاق در ایران نتیجه‌ مجموعه‌ای از عوامل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و روانی است. منحنی طلاق در ایران طی یک دهه گذشته روند رو به رشدی داشته است. آمارهای ثبت احوال نشان می‌دهد یک دهه قبل، از هر سه ازدواج یک مورد به طلاق منتهی می‌شد، به عبارت دیگر در مقابل هر ۱۰۰ ازدواج حدود ۳۲ مورد طلاق اتفاق می‌افتاد.

چرا آمار طلاق در ایران افزایشی است؟

در سال‌های اخیر به دلایل زیادی طلاق به‌خصوص طلاق توافقی در کشور ما زیاد شده است. بسیاری از کارشناسان عوامل مختلفی را برای افزایش آمار طلاق در کشور عنوان می‌کنند. به خطر افتادن بنیان خانواده، مشکلات  اقتصادی، عدم حمایت خانواده‌ها از زوجین، کمرنگ شدن اعتقادات، عدم مسئولیت پذیری از سوی جوانان و افزایش سن ازدواج از جمله دلایلی است که کارشناسان و برخی مسئولان آن را عوامل مهم در طلاق می‌دانند. در ادامه، مهم‌ترین دلایل این روند افزایشی را به‌صورت واقع‌گرایانه بررسی می‌کنیم:

1.     عدم تفاهم بین زوجین

امروزه یکی از علت اصلی طلاق در ایران و جدایی بین زوجین، نداشتن توافق اخلاقی است. ازدواج‌های سنتی که تحت تأثیر خانواده‌ها قرار دارند و با مداخلات آن‌ها صورت می‌پذیرد، باعث کاهش قابل توجه تفاهم بین همسران می‌شود و احتمال طلاق را به شدت افزایش می‌دهد. همچنین عواملی نظیر عدم استقلال و بلوغ کافی دختران و پسران قبل از ازدواج، احتمال دخالت دیگران را به طرز چشمگیری بالا می‌برد. این شرایط منجر به مواجهه زوجین با چالش‌های جدی و مخرب می‌شود. نداشتن توافق ممکن است در زمینه‌های مختلفی مانند روش‌های تربیت فرزند، اهداف زندگی، تصمیم‌گیری‌های مالی و روابط اجتماعی خارج از ازدواج نیز بروز کند.

2.     خیانت زوجین به یکدیگر

خیانت یکی از شایع‌ترین دلایل طلاق است و در واقع اتفاقات خارج از حوزه ازدواج علت بیشتر طلاق‌ها است. از سویی دیگر عصبانیت و نارضایتی از دلایل اصلی خیانت است که همراه با اختلاف در نیاز جنسی و عدم صمیمیت عاطفی است.
در واقع خیانت اغلب به‌عنوان یک دوستی به ظاهر بی‌گناه آغاز می‌شود و رابطه به‌عنوان یک رابطه عاطفی آغاز می‌شود که بعداً به یک رابطه جسمی تبدیل می‌شود. همچنین خیانت یکی از دلایل قانونی برای طلاق است. حتی اگر زوجین بیش از یک سال از هم جدا زندگی کنند و شریک زندگی خود را در معرض آزارهای روحی و جسمی قرار دهد.

3.     تغییر نگرش نسبت به زندگی مشترک

امروزه پدیده ازدواج سفید در کشور و فرهنگ ایران هم رخنه کرده است. پدیده زندگی با هم توسط افراد مجرد یا مطلقه هم نوعی ازدواج محسوب می‌شود و این عمل با عقاید فرهنگی و مذهبی ایران مغایرت دارد. اگرچه جامعه ایران فرزندان این سبک زندگی را به رسمیت نمی‌‌شناسد، اما این شیوه‌‌ای است که بسیار شیوع یافته است و نشان‌ دهنده بی‌‌توجهی آشکار به ارزش‌های سنتی است که روزگاری حاکم بودند. تکامل ارزش‌ها و نگرش‌ها عامل احتمالی این تحول فرهنگی است و این قبیل اقدامات بی‌‌سابقه جشن‌های طلاق را به همراه داشته است. در حالی که طلاق به طور سنتی تا کمتر از یک دهه پیش باعث شرمساری شهروندان ایرانی بود، این مراسم اکنون امری عادی محسوب شده و طلاق به عنوان یک تابو محسوب نمی‌‌شود. بسیاری از ایرانیان می ‌ترسند که کشور و فرهنگ آن شاهد افزایش شدید نرخ طلاق به‌عنوان ویژگی ایران مدرنیته باشد.

4.     مشکلات مالی

یکی از اصلی‌ترین دلایل طلاق این روزها در ایران مشکلات مالی است. به هر حال مشکلات مالی می‌توانند آرامش روانی اعضای خانواده را برهم بزند و این مسئله باعث کم صبری افراد در برابر سایر مشکلات شود. عموماً افراد بدون در نظر داشتن مسائل مالی و صرفاً از روی علاقه به طرف مقابل تصمیم به ازدواج گرفته و پس از مواجه با مشکلات صبرشان لبریز می‌شود. امروزه مساعد بودن وضعیت مالی می‌تواند زندگی را بسیار سهل‌تر و استرس را از شما دور کند. به همین منظور نیز به مسائل مالی در هنگام ازدواج حتماً توجه کنید و این موضوع را کوچک انگاری نکنید.

5.     مشکلات جنسی

یکی دیگر از مهمترین دلایل طلاق در ایران  را می‌توان مربوط به این بخش از رابطه دانست. ناتوانی در ارضا کردن همسر و سردی طرفین در نهایت می‌تواند منجر به جدایی شود. از آنجا که رابطه جنسی بخش مهمی از رابطه زن و شوهر را تشکیل می‌دهد تزلزل در این بخش می‌تواند منجر به سردی و بروز اختلافات عدیده‌ای شود.

6.     ازدواج در سنین پایین

ازدواج زودهنگام و در سنین جوانی یکی از علت اصلی طلاق در ایران به شمار می‌رود. در این سنین، افراد به شکل رویاپردازانه‌ای به ازدواج نگاه می‌کنند و به دلیل عدم آگاهی کافی از شخصیت خود، نمی‌توانند شریک مناسبی را بر اساس معیارهای صحیح انتخاب کنند. این مسائل باعث می‌شود که در مواجهه با چالش‌ها و مسئولیت‌های زندگی، هر دو طرف احساس یأس کنند و در نهایت به جدایی فکر کنند. تحقیقات نشان داده‌اند که بهترین زمان برای ازدواج بعد از ۲۵ سالگی است. در این مرحله، افراد معمولاً به بلوغ شخصیتی رسیده و شناخت بهتری از خود و نیازهایشان پیدا می‌کنند.

7.     اعتیاد

سوء مصرف مواد یا اعتیاد به هر نوع مواد مخدر یا رفتار نادرست مانند اعتیاد به الکل، مواد مخدر، قمار، رابطه جنسی، دروغ گفتن یا کشیدن سیگار بیش از حد نیز اعتیاد به شمار می‌آید. این امر می‌تواند تاثیر منفی زیادی در روابط زوجین بگذارد، مانع از رشد شغلی می‌شود، تعادل مالی را مختل کرده و تأثیر منفی بر کودکان بگذارد.

8.     تفاوت در سبک‌های فرزند پروری

تفاوت در سبک‌های فرزند پروری یکی از شایع‌ترین دلایل طلاق است. شما به نظم و انضباط پایبند هستید که به هیچ وجه از هیچ نوع رفتار نادرست پیروی نمی‌کنید، در حالی که همسر شما رویه آرامش و انعطاف پذیری بیشتری نسبت به قوانین دارد. در این میان، کودکان به طور طبیعی به سمت والدینی که با نقض قوانین موافق هستند، جذب می‌شوند. این سبب اختلال بین زوجین شده و ممکن است یکی از دلایل طلاق باشد.

9.     آزار و اذیت (جسمی، عاطفی، کلامی، اعتمادی)

آزار در روابط زناشویی یکی از متداول‌ترین شیوه‌ها و الگوهای رفتاری است که به قصد دستیابی یا حفظ قدرت از سوی یکی از طرفین صورت می‌پذیرد. این رفتار اغلب با کنترل همسر، تنبیه مکرر، زیر سوال بردن اعتماد به نفس یا ایجاد حس اعتماد به نفس کاذب همراه است. زمانی که این آزار به نقطه‌ای غیرقابل تحمل برسد، افراد معمولاً به فکر جدایی می‌افتند، مگر اینکه به دلیل خطرات ناشی از خشونت، امکان جدایی وجود نداشته باشد.

10.شبکه های مجازی

یکی از انواع خطرناک اعتیاد این است که یکی از زوجین اعتیاد به شبکه‌های اجتماعی داشته باشد، این نوع اعتیاد می‌تواند افراد در سنین مختلف هدف قرار داده و زندگی آن‌ها را نابود کند. همسری که از ابراز محبت در خانه راضی نبوده، می‌تواند عضو شبکه اجتماعی شود که در آن احساس خوشامدگویی و عاطفه را احساس کند. زن و مرد احساس می‌کنند از وفاداری همسر خود مطمئن نیستند و منجر به افزایش انواع خیانت می‌‌شود که رایج‌ترین آن خیانت احساسی عاطفی است.

تصویر روز
خبر های روز