
پزشکیان موافق اینترنت آزاد است!
رئیس جمهوری نه تنها با هرگونه محدودسازی یا «فیلترشکن بازی» درباره اینترنت مخالفت کرد، بلکه صراحتاً اعلام کرد که «دسترسی به اطلاعات آزاد حق همه مردم است، نه یک طبقه خاص.» این واکنش رئیس جمهوری، ساعتی پس از آن صورت گرفت که برخی شائبهها یا گمانهزنیهای غیردقیق درباره محدودیت دسترسی به اینترنت یا آنچه طبقاتی شدن اینترنت خوانده میشد، بالا گرفت. مبنای این گمانهزنیها هم، انتشار یک شائبه یا خبر بود.
به گزارش روز نو، روز گذشته با انتشار خبر «تصویب آییننامه اجرایی کمیته تسهیل فعالیت کسبوکارهای اقتصاد رقومی (دیجیتال)» در شورای عالی فضای مجازی، برخیها ادعا کردند که این مصوبه به معنای موافقت دولت با اینترنت طبقاتی است.
این خبر وقتی با شدت بیشتری انتشار یافت که یک بخش خاص هم پیوست آن بود. این بخش خاص در این خبر، این بود که این مصوبه شورای عالی فضای مجازی «با اتفاق آرای اعضای شورا» تصویب شده است.
بنابراین، وقتی مصوبهای در شورای عالی فضای مجازی «با اتفاق آرا» تصویب شود طبیعتاً میتوان این طور برداشت کرد که حتماً دولت هم موافق آن بوده است.
اما سخنگوی دولت با انتشار متنی در شبکه اجتماعی «ایکس» همه این ادعاها را تکذیب کرد. فاطمه مهاجرانی در این متن، با تأکید بر اینکه «دولت بر اینترنت آزاد، فراگیر و باکیفیت برای همه مردم تأکید دارد»، تصریح کرد: «مصوبه روز سهشنبه شورای عالی فضای مجازی هیچ ارتباطی با محدودسازی اینترنت ندارد. این مصوبه با هدف تسهیل فعالیت کسب و کارهای اقتصاد دیجیتال در حوزههای پولی- مالی، بانک، بیمه، حمل و نقل و... به نفع کارآفرینی و خدمات بهتر برای مردم تدوین شده است.» وی ادامه داد: «اینترنت طبقاتی، نه مبنای قانونی دارد و نه هیچ وقت در دستور کار دولت قرار خواهد داشت.».
اما دولت فقط به تکذیب این خبر از سوی سخنگو بسنده نکرد. در نهایت عصر دیروز، این رئیس جمهوری بود که به میدان آمد و با انتشار متنی در شبکه اجتماعی «ایکس» به همه این گمانهزنیها پایان داد. مسعود پزشکیان نوشت: «دسترسی به اطلاعات آزاد حق همه مردم است، نه یک طبقه خاص. دولت موظف و مصمم است اینترنت آزاد، باکیفیت و فراگیر فراهم کند. مصوبه اخیر شورایعالی فضای مجازی برای حمایت از اقتصاد دیجیتال بود، نه محدودسازی. با هر تصمیم و اقدامی که فیلترشکنبازی و ناامنی دیجیتال را گسترش دهد، مخالف هستم.»
رئیس جمهوری نیز همچون سخنگوی دولت، در این پیام اشاره کرد که مصوبه مورد بحث شورای عالی فضای مجازی، «برای حمایت از اقتصاد دیجیتال بود، نه محدودسازی.»، اما پزشکیان برای تأکید بر این رویکرد دولت و تصریح بر اینکه هیچ تغییری در این رویکرد دولت نسبت به اینترنت و دسترسی مردم به جریان آزاد اطلاعات ایجاد نشده است، عبارتی را به کار برد که تا پیش از آن استفاده نشده بود. رئیس جمهوری برای تصریح بر مخالفت دولت با محدودیت اینترنت یا آنچه در اصطلاح طبقاتی شدن اینترنت خوانده میشود، اعلام کرد که «با هر اقدامی که «فیلترشکنبازی» را گسترش دهد، مخالف هستم.»
این فعل و انفعالات درحالی است که وزیر ارتباطات دولت چهاردهم و معاونان وی، به عنوان متولی اینترنت در کشور، بارها مخالفت خود را با اینترنت طبقاتی که در واقع رانت در دسترسی به اینترنت است، اعلام کردهاند.
به عنوان مثال، احسان چیتساز، معاون سیاستگذاری و برنامهریزی توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال وزارت ارتباطات در تازهترین اظهارنظر خود، سیاست وزارت ارتباطات را حمایت از اینترنت آزاد و بدون محدودیت برای عموم مردم اعلام کرد.
معاون وزیر ارتباطات یادآور شد: «این موضوع را با هدف توسعه کشور دنبال میکنیم، زیرا بدون سرمایهگذاری در عرصه اقتصاد دیجیتال، پلتفرمها رشد نمیکنند.» از نگاه چیتساز، آزادتر بودن اینترنت میتواند برای رسیدن به هدفگذاریهای برنامه هفتم توسعه و سهم ۱۰ درصدی اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص داخلی هم کمک کننده باشد.
برخی ناظران یکی از دلایل پررنگ شدن ادعای کلید خوردن اینترنت طبقاتی از سوی دولت در فضای مجازی را همزمان شدن مصوبه شورای عالی فضای مجازی با اظهارات سرپرست معاونت اقتصادی و تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی در صبح سهشنبه میدانند. امیر سیاح، در همایش «اینترنت و آینده ایران» با بیان اینکه «اینترنت برخی کسبوکارها باز شده است»، این اقدام را نخستین خروجی ستاد تسهیل اقتصاد دیجیتال دانست که به صورت آزمایشی راهاندازی شده و مدعی شد در جلسهای که عصر همان روز در شورای عالی فضای مجازی برگزار میشود، این ستاد رسماً فعال میشود.
اما واکنش سخنگوی مرکز ملی فضای مجازی نسبت به بحثهایی که روز گذشته در شبکههای اجتماعی ایجاد شد، نشان میدهد که روح و هدف مصوبه شورای عالی فضای مجازی، برخلاف چیزی است که برخی ادعا کردهاند.
حسین دلیریان، سخنگوی این مرکز در واکنش به بحثهای ایجاد شده در فضای مجازی، نوشت: «شیرینی این اتفاق خیلی خوبی که برای کسب و کارهای حوزه اقتصاد دیجیتال رخ داده را تحت تأثیر برخی اخبار جهتدار و کذب، کم نکنید.» وی از مردم و رسانهها خواست نسبت به حواشی بیاساسی که برخی ایجاد کردند، بیتوجه باشند. دلیریان گفت: «به امید روزی که مردم تمام خدمات را با چند کلیک دریافت کنند.»
واقعیت همین است که چشمانداز یا انتظار مردم از اینترنت، همین است که «روزی تمام خدمات را با چند کلیک دریافت کنند» و این هدفی است که دنبال میکنیم، هدفی که با محدودیت یا به قول رئیس جمهوری «فیلترشکن بازی» در تعارض است.